Dítě na motorce? Ano, ale..

15.06.2017Všechny novinky

Milí motorkáři, nadcházející období prázdnin je ideálním časem k provětrání vaší "společnice", ale i k zabavení vašich potomků. Co když se k vám chce na menší projížďku připojit i vaše ratolest? Znáte to, ty roztomilé prosebné výrazy, které říkají: „Tati, já chci taky!“ Srdce říká ano, ale rozum by měl v tomto případě zasáhnout.

Myslete na bezpečnost

V první řadě bychom si měli uvědomit, že vézt dítě jako spolujezdce na motorce je velice zodpovědný čin a mnohdy i nebezpečná hra. Dotyčný musí zvážit všechna rizika a být opravdu dobrým a zkušeným motorkářem. Stejně důležitá je i výbava. Řidič i spolujezdec - v tomto případě dítě - musí na pozemních komunikacích používat ochrannou přilbu, kterou má řádně nasazenou a připevněnou na hlavě.

Údržba je základ

Před každou projížďkou nebo výletem je nezbytné zkontrolovat stav a čistotu motorky a obzvlášť, pokud s vámi na motorce sedí dítě. Využít můžete různé přípravky na mytí nečistot a nánosů. Nezapomeňte také na výměnu oleje a kontrolu tlaku v pneumatikách.

Co říká zákon

V případě, že jste byli citově oblomeni a chcete vézt své dítě na motorce je nezbytné dodržovat zákon 361/2000 Sb., který povoluje jízdu dítěti jako spolujezdci na motorce od 12 let. Pokud by byl tento zákon porušen, dopustí se dotyčný prohřešku a co hůř, ohrožuje zdraví dítěte.

Dobrá zpráva pro všechny mladé motorkářské nadšence je, že po dosažení věkové hranice 15 let, je možné získat řidičské oprávnění pro mopedy do 50 ccm a 45 km/h, a tím i zaniká nutnost být pouhým spolujezdcem. Přejeme šťastnou cestu!

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies