Upevnění nákladu

19.01.2017Všechny novinky

Dbejte dostatečně na bezpečnou jízdu pro Vás i ostatní účastníky provozu. Uvádíme základní pravidla pro upevnění nákladu.

Upevnění nákladu je klíčem k bezpečnosti přepravy, a proto je také upraveno v nejrůznějších zákonech, předpisech i směrnicích. Za nevhodné a nedostatečné zajištění nákladu nese, dle platné legislativy,zodpovědnost sám řidič vozidla. Dbejte tedy dostatečně na bezpečnou jízdu pro Vás i ostatní účastníky provozu. Uvedeme Vám některá základní pravidla pro upevnění nákladu.

Základem pro bezpečnou přepravu nákladu je výběr a použití vhodného vozidla. Ten určují závazné předpisy, které je nutné dodržovat. Přitom je ještě třeba dbát na další vlastnosti vozidla, jako je zatížitelnost plochy, vhodná místa pro upevnění a dostatečné zajištění bočnic a dveří vozu.

Metody upevnění nákladu

Po správném zvolení vozidla k přepravě nákladu přichází na řadu správná volba metody upevnění a upevňovacích prostředků. Náklad můžeme zajistit tvarově a také přenášením síly (tzv. kotvením). Pro tvarové zajištění nákladu je vhodné použít přehrazovače, stojánky, opěry, závory, klíny apod.

Kotvení provádíme upínacími prostředky, jako jsou především upínací pásy. Nabízí se tři možnosti uvázání nákladu:

1. Ukotvení neboli vázání přes vrchol nákladu zajišťující ochranu proti převrácení a sklouznutí nákladu.

2. Šikmé neboli diagonální ukotvení k pevným částem nákladu.

3. Svazování neboli smyčkové vázání k jedné straně karoserie vozu. Takto zajistíme pouze boční upevnění a je třeba ho doplnit také blokováním základny.

Dále můžete využít pomocné prostředky k upevnění nákladu, jako jsou fixační protiskluzové podložky, pásy a pletené krycí sítě k zajištění menšího a kusového zboží, a další.

Další tipy pro bezpečné zajištění nákladu

Dalšími pravidly, která je třeba dodržovat, je řídit se návody k použití upínacích prostředků, a tedy je použít správně. Vždy je třeba upínací prostředky zkontrolovat, zda jsou v dobrém stavu, a stejně tak zkontrolovat náklad po ujetí krátké části cesty. Každý z upínacích prostředků musí mít identifikační štítek, jinak je nepoužitelný. Ideální je štítek přišitý, aby nedošlo k jeho utržení.Upínací pás je třeba chránit proti ostrým hranám. K tomuto účelu slouží ochranné rohy. Vždy dbejte na dostatečné množství upínacích prostředků, aby byla přeprava nákladu co nejbezpečnější.

Snažili jsme se pro Vás shrnout nejdůležitější body, na které je třeba dbát při upevňování nákladu a jeho převozu. Příslušné platné předpisy naleznete v normách ČSN EN. V našem e-shopu nakoupíte veškeré vybavení pro správné a bezpečné upevnění nákladu, jako jsou upínací pásy, kotevní řetězy, ochranné rohy, krycí sítě a mnoho dalšího. Pokud potřebujete odborné poradenství, neváhejte nás kontaktovat.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies