Zimní pneumatiky bezpodmínečně ano či ne?

27.01.2017Všechny novinky

Bezpečnost, kterou zajišťují správné pneumatiky během zimního provozu, si většina z nás ani neuvědomuje. Zachránily jistě už nejeden lidský život.

A už je to tu zase. Povinně všichni pro zimní obutí! To ale vlastně není nutné bezpodmínečně mít. Zákonem je vytvořen jakýsi kompromis, že je třeba zimních gum pouze v případě souvislé vrstvy sněhu, ledu či námrazy. To znamená, že pokud nebudete vyjíždět během jednoho z popsaných stavů vozovky, zimní pneu byste ani mít nemuseli. Ovšem, počasí zůstává jednou ze vzácných věcí, kterou si člověk zatím nepodmanil. Jak důležitou součástí bezpečného provozu v zimních měsících pneumatiky zajišťují, si většina z nás ani neuvědomuje. Snad tu nemusíme vysvětlovat, proč vlastně nejezdíme celoročně na letních gumách.

Nebo raději ano?

Povinností je určitě zmínit hloubku dezénu. U zimních pneumatik a vozidel do 3,5 tuny je tato míra 4 mm. U vozidel nad 3,5 tuny mluvíme o 6 mm. Zimní pneu mají mnohem lepší vlastnosti při teplotě nižší, než 7 °C. Jednou z nich je i o autobus lepší trakce na sněhu a ledu. Na suchu, či dešti už to ale tak úplně neplatí. Při těchto podmínkách se mnohem lépe chovají zase ty letní.

Další rozdíl je v povinnosti pneumatik u aut pod a nad 3,5 tuny. Ty osobní pod 3,5 tuny musejí mít bez vyjímky zimní pneu na všech kolech. Automobily nad 3,5 tuny musejí mít zimní pneumatiky "pouze" na všech kolech hnacích náprav, které trvale přenášejí hnací sílu.

Chování pneumatik

Nejlepším příkladem rozdílu mezi letními a zimními pneumatikami, při chování na sněhu, pro Vás bude níže přiložené video. Ani nebudeme upřesňovat, které auto má které pneumatiky, jelikož to považujeme za lehce zbytečné.

Lehkovážnost Vás může stát dost peněz

Když pomineme hazard nejenom se svým životem, ale také s životy ostatních účastníků provozu... Pojišťovny si například důkladně prověřují, jaké a také v jakém stavu měl pneumatiky jejich klient během způsobení dopravní nehody. Může se Vám to stát osudným při plnění pojistné události.

Potřebujete nové, hezké, bezpečné a kvalitní pneumatiky? Nakoukněte k nám na web >>

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies