Jak postupovat při dopravní nehodě

23.01.2017Všechny novinky

Účastníkem dopravní nehody se může stát každý z nás. Stresová situace může negativně ovlivnit naše racionální uvažování, je tedy dobré se na tento případ raději v předstihu připravit. Zde je 15 kroků, jak postupovat při dopravní nehodě.

Jak postupovat

 

  1. Zastavte vozidlo, vypněte motor a zajistěte místo dopravní nehody (výstražná světla, trojúhelník, reflexní vesta).
  2. Zkontrolujte stav ostatních účastníků dopravní nehody, v případě zranění poskytněte první pomoc a zavolejte záchrannou službu, případně všechny složky záchranného systému pomocí čísla 112.
  3. V případě nehody na dálnici neprodleně opusťte i s ostatními účastníky vozovku, a to na pravou část až na bezpečné místo za svodidla. Všichni účastníci by měli být vybaveni reflexními vestami nebo alespoň reflexními pásky.
  4. Vyvarujte se veškerého jednání, které by mohlo ovlivnit vyšetřování policií (manipulace s vozidly, konzumace alkoholických nápojů, atd.)
  5. V případě nutnosti manipulace s vozidly např. z důvodu zachování plynulosti provozu, označte jejich polohu na silnici pomocí spreje či křídy a celou situaci vyfoťte.
  6. Společně s ostatními účastníky nehody si sdělte své osobní údaje (i svědků) a předejte si důležité informace ohledně poškozených vozidel.
  7. Sepište pečlivě protokol o nehodě, nezapomeňte i na zdánlivé maličkosti, které mohou v důsledku hrát důležitou roli.
  8. V případě, že Vám druhý řidič odmítá poskytnout svoje osobní údaje, porušuje tím zákon. Zavolejte policii a zapište si alespoň registrační značku druhého vozidla.

V jakých případech je nutná přítomnost Policie ČR?

  1. Pokud došlo při nehodě ke zranění či usmrcení osoby.
  2. Přesáhne li škoda na vozidlech či ostatním majetku 100.000 Kč.
  3. Došlo-li k poškození majetku třetí osoby, například oplocení, dopravního značení, zaparkovaných vozidel atd., a to bez ohledu na výši škody.
  4. V případě úniku provozních kapalin poškozeného vozidla.
  5. Pokud není možné vlastními silami obnovit plynulost provozu či provozuschopnost vozovky.
  6. V situaci, kdy nedojde k dohodě mezi zúčastněnými stranami, např. při nejasném prokázání viníka a poškozeného, ujetí jednoho z účastníků od nehody, při nehodě s cizincem, se kterým se nedomluvíte, atd.
  7. V případě podezření, že některý z účastníků nehody požil alkohol.


Přivolání policie i v případě, že nedošlo naplnění výše uvedených podmínek, není nijak hrazeno. Vždy si důkladně pročtěte protokol o dopravní nehodě a podepište ho pouze v případě, že všemu rozumíte a se vším uvedeným souhlasíte. V opačném případě uveďte své vlastní vyjádření nebo námitky proti postupu policie či vyjádření protistrany.

V případě řidičů z povolání je ještě třeba zdůraznit odpovědnost zaměstnavateli za případnou způsobenou škodu při dopravní nehodě. Ta může být požadována až ve výši 4,5 násobku jeho platu. Ideální je tedy mít uzavřené pojištění odpovědnosti řidiče, které může tyto nenadálé a nemilé výdaje pokrýt.

Pozor na lovce nehod

V neposlední řadě bychom rádi upozornili na praktiky tzv. lovců nehod, kteří jsou připraveni využít vašeho rozrušení a připravit vás o nemalé částky. Tito „pomocníci" nabízejí své služby za tučné provize, které leckdy dosahují až poloviny částky vyplacené pojišťovnou. Smlouva může obsahovat i povinnost využívat drahé náhradní vozidlo po celou dobu řešení pojistné události a opravy vašeho vozidla, se závazkem doplacení všeho, co neuhradí pojišťovna. Jak se alespoň v základu bránit?

  • Mít u sebe kontakt na svoji pojišťovnu a vše řešit primárně s ní.
  • Znát podmínky své pojistné smlouvy.
  • Vyvarovat se podpisu jakékoli smlouvy, zejména jsme-li pod tlakem. Nejvíce účinná bývají prohlášení lovců, že sami nic nezmůžeme a oni za nás vymohou miliony.
  • V případě podpisu smlouvy požadovat písemné prohlášení o tom, že nebudu nic platit a to i v případě, že pojišťovna vše neproplatí.
  • Být obzvláště opatrný při škodě na zdraví, plnění zde může jít do milionů korun. V takovém případě se vyplatí jednat pouze s vlastní pojišťovnou.

Závěrem Vám přejeme, ať se Vám jakékoli nehody, zejména dopravní, vyhnou.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies