Příprava auta na zimu - na co se zaměřit?

20.01.2017Všechny novinky

Zima je již za dveřmi, neměli bychom tedy zapomenout na přípravu našich vozidel. Na co konkrétně se zaměřit se dočtete v našem článku.

Pneumatiky

Povinnost jezdit na zimních pneumatikách u nás platí pro období od 1.11. do 31.3., pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu a ledu, nebo lze takovou skutečnost předpokládat. Vúsecích označených dopravní značkou je povinnost jet na zimních pneumatikách vcelém uvedeném období. Podívejte se na mapu těchto úseků. O tom, že zimní pneumatiky mají při teplotách pod 7°C mnohem lepší jízdní vlastnosti, vás jistě nemusíme přesvědčovat. Důležité je zejména pohlídat si hloubku vzorku, která má být u vozidel do 3,5 t minimálně 4mm (na všech kolech), u vozidel nad 3,5 t min. 6 mm (na hnané nápravě).

Chladicí kapalina

Životnost chladicí kapaliny je vprůměru tři roky. Po této době se může stát, že bude při nižších teplotách zamrzat a následky mohou být pro motor katastrofální. Je tedy velmi důležité nechat si před zimou chladicí kapalinu zkontrolovat, měla by odolat minimální teplotě alespoň -25°C. Při výměně svépomocí je třeba pamatovat na správné ředění vpředepsaném poměru, neředěná kapalina má paradoxně horší vlastnosti, přičemž různé typy těchto kapalin by se neměly vzájemně míchat.

Motorový olej

Motorový olej není nutné měnit před zimou, nicméně je důležité dbát na výměny pravidelné buď vkilometrovém proběhu daném výrobcem vozidla, nebo alespoň jedenkrát za kalendární rok. Každopádně doporučujeme během zimy častěji kontrolovat stav a hladinu, při nízkých teplotách se mění jeho viskozita a mohlo by docházet knedostatečnému mazání motoru.

Aditiva

Vzimních měsících sice čerpací stanice nabízejí odolnější paliva, než jsou ta letní, nicméně charakteristika „mírné klima“ a nedostatečně aditivované pohonné hmoty mohou vnašich zimních podmínkách potrápit nejednoho řidiče. Dnešní moderní motory jsou na kvalitu paliva velmi citlivé, je tedy lepší investovat menší prostředky do preventivních opatření, než následně řešit drahé opravy způsobené nekvalitním palivem.

Podívejte se na naší širokou nabídku aditiv.

Brzdová kapalina

Další životně důležitou náplní automobilu je brzdová kapalina. Ta vlivem stárnutí může degenerovat, čímž se snižuje její bod varu. Vzimním období dochází krychlejší degeneraci vlivem vyššího vázání vzdušné vlhkosti, doporučujeme proto brzdovou kapalinu měnit alespoň každé dva roky. Při výběru je důležité řídit se specifikací danou výrobcem vozidla, veškeré požadované normy lze většinou nalézt vnávodu kpoužívání vašeho automobilu.

Směs do ostřikovačů

Je to stejné jako schladicí kapalinou. Letní směs vzimě zamrzne a může vcelém systému napáchat drahé škody. Je proto dobré již na podzim doplnit nádobku koncentrovanou zimní směsí a posléze udržovat její koncentraci alespoň na hodnotě -20°C. Dále doporučujeme alespoň 2x za rok vyměnit gumičky či celé stěrače, odstraňování námrazy pomocí ostřikovače jejich životnost velmi zkracuje. Vyberte si z naší nabídky kvalitních směsí do ostřikovačů.

Ostatní péče

Pokud nechceme přípravu podcenit, neměli bychom zapomínat ani na rozmrazovače zámků či skel. Ty bychom ovšem měli mít připravené doma, nikoli zamčené vautě. Na škodu nebude ani ošetření gumových těsnění okolo dveří přípravky ktomu určenými. Doba zamrzlých „stodvacítek“ je již sice za námi, ale navlhlé těsnění následně zamrzlé dokáže řádně potrápit. Vneposlední řadě je potřeba věnovat jistou péči i karoserii, oprava rýh a odřenin pomocí korekčních tužek může ovlivnit životnost karoserie. Posypová sůl, která se dostane do obnažených částí karoserie, může napomoci rychlejší korozi poškozených částí. Veškeré kapaliny a chemie naleznete také v našem eshopu.

Autobaterie

Dlouhé zimní starty mohou být způsobeny řadou věcí, ve většině případů se ale jedná o nedostatečnou kapacitu akumulátoru. U bezúdržbových baterií lze pouze zkontrolovat hodnotu dobití, u těch údržbových doporučujeme prověřit hladinu elektrolytu. Dále není na škodu očistit kontakty. Kapacita starší autobaterie může varktických mrazech vykazovat až poloviční hodnotu startovacího proudu, u moderních vozidel svysokým startovacím odběrem tak může dojít knemilému překvapení vpodobě nenastartování. Současně skontrolou autobaterie je žádoucí nechat prověřit funkčnost alternátoru, který se o dobíjení během jízdy stará.

Oblečení

Při péči o auto bychom neměli zapomínat ani na sebe. Důležité je chránit své zdraví vhodným oblečením opatřeným ochrannými prvky. Vnaší nabídce naleznete veškeré pracovní oděvy od čepic, rukavic a triček, přes kombinézy až po speciální zimní obuv či reflexní bundy. Veškeré ochranné pomůcky a pracovní oděvy naleznete v našem eshopu v kategorii pracovní pomůcky.

Pokud byste potřebovali pomoci svýběrem vhodných produktů, neváhejte nás kontaktovat.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies