Digitální tachograf: povinnosti, rady a tipy

19.01.2017Všechny novinky

Digitální tachograf: povinnosti, rady a tipy

Shrnuli jsme pro Vás praktické tipy a rady ke správnému používání digitálních tachografů. Přečtěte si více.

Zákonná povinnost mít v novém voze nad 3,5 tuny nainstalovaný digitální tachograf je zavedena již od roku 2006. Digitální tachograf je důležitým přístrojem nejen pro kontrolní úřady a dopravní firmy, ale také pro samotné řidiče. Především řidiči s ním musí umět správně zacházet, aby nedošlo k nedorozumění a řidiči nepřišli do konfliktu s kontrolními úřady a nemuseli platit nepříjemné pokuty. Tipy a rady k správnému používání digitálních tachografů jsme pro Vás shrnuli do praktického článku. 

Co je to digitální tachograf

Digitální tachograf je moderním přístrojem, který zaznamenává potřebná data do své vnitřní paměti a umožňuje s nimi poté dále pracovat. Hlavním rozdílem oproti analogovému tachografu je používání paměťových karet místo záznamových disků (kotoučků). Čipové karty jsou rozlišeny do čtyř skupin dle jejich uživatele:

1) Karta řidiče – kartu řidiče používá sám řidič a je určena k zaznamenávání pracovní doby přes digitální tachograf. Karta řidiče je vydávána na jméno řidiče a platí pouze s platným řidičským průkazem. Musí si o ni sám řidič zažádat na obecním úřadě s rozšířenou působností dle svého trvalého bydliště. Cena karty je 700 Kč. Více informací ke kartám řidiče naleznete zde.

2) Karta podniku - je určena provozovatelům vozidel nad 3,5t vybavených digitálním tachografem ke stažení dat z tachografů. Karta funguje jako klíč k odemčení/zamčení/stažení dat z tachografu a žádná data o provozu vozidla se na ní nezaznamenávají. Ke stažení dat je také zapotřebí stahovací klíč a pro následné vyhodnocení těchto dat i speciální software. Žádost se podává u místně příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností (resp. Magistrátu), a to dle sídla právnické osoby nebo dle místa podnikání fyzické osoby.

3) Karta servisní – je určena pro kontrolu, opravy a kalibrace digitálních tachografů.

4) Karta kontrolní – umožňuje kontrolním úřadům stahovat data z kteréhokoliv digitálního tachografu.

Manager času řidiče

Digitální tachografy zaznamenávají především údaje o provozu vozidla a pracovní době řidiče, době řízení, odpočinku, bezpečnostních přestávkách včetně začátku a konce jízdy. Tachograf funguje nepřetržitě a zaznamenává všechny aktivity na vozidle (i jízdu bez vložené karty či manipulaci s tachografem), a proto je snadno zjistitelné, řídí-li řidič bez vložené karty. Tento čin je považován za těžký přestupek a proto nedoporučujeme řidičům ani dopravcům se této chyby dopouštět. 

Jedinou povolenou výjimkou, kdy smí řidič vyjet bez zapnutého tachografu, je jeho nefunkčnost. V tomto případě je třeba ho co nejdříve opravit a to v zákonem stanovené době. Je-li záznamové zařízení neschopné provozu nebo nefunguje-li správně, je řidič povinen na záznamovém listu nebo listu prozatímním uvést všechny údaje o časových úsecích, jež nebyly záznamovým zařízením registrovány nebo tištěny správně. Na záznamový či prozatímní list se zapíše číslo karty, řidič jej podepíše a připojí ke kartě. 

Vyhodnocení dat

Stažením a vyhodnocením dat lze snadno kontrolovat dodržováním zákonem stanovených časových intervalů pro povinné přestávky. K tomu se Vám bude hodit software pro vyhodnocování dat z tachografu a různé přístroje, jako downloadboxy a čtečky čipových karet. Také doporučujeme v autě vozit minimálně 3 kusy náhradních roliček papíru, na které je možno pořizovat výtisky. Na žádost kontrolního orgánu je totiž řidič povinný vyžádané údaje vytisknout a že jich nebývá zrovna málo.

Dopravce je povinendata z tachografu uchovávat po zákonem stanovenou dobu (konkrétně až 10 let pro potřeby finančního úřadu a pro ostatní 2 roky). K tomuto účelu slouží software pro archivaci dat z digitálních tachografů. Data je třeba průběžně stahovat. Zákonem (581/2010) jsou dány časové intervaly,a to 28 dní pro stahovaní dat z karet řidiče a 3 měsíce pro stahování dat o vozidle. 

Naše firma se zabývá problematikou digitálních tachografů a můžeme Vám tak nabídnout potřebný a kvalitní hardware a software pro snadnou práci a zároveň odborné poradenství týkající se digitálních tachografů.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies