Jak motorový olej vybrat?

20.01.2017Všechny novinky

Jak se vyznat v široké nabídce motorových olejů a vybrat takový, který je nejvhodnější pro Váš vůz? Čtěte náš článek.

V naší nabídce naleznete široký sortiment doplňků pro Vaše vozy a mezi nimi také množství olejů a maziv nejen pro nákladní automobily. Jak se ale v široké nabídce vyznat a vybrat olej, který je nejvhodnější pro Váš vůz? K tomuto účelu jsme pro Vás připravili tento článek.


Motorové oleje slouží k promazávání různých částí spalovacího motoru. Chrání tak motor před korozí, čistí jeho části a udržuje ho v dobrém stavu. Díky správně zvolenému a kvalitnímu motorovému oleji může Váš motor pracovat na plný výkon navíc po delší dobu. A jak zvolit ten správný?

Výkonnostní třída motorového oleje

Každý motorový olej je označen výkonnostní třídou dle specifikace ACEA a API. Tyto výkonnostní třídy určují jeho kvalitu a také vhodné použití. Zjistíte podle ní, zda je olej určen pro vznětové či benzinové typy motorů, zda je vhodný pro starší typy motorů či zda je možné ho vyměňovat s delším časovým odstupem.


Výkonnostní třída motorového oleje by pro Vás měla být rozhodující, na rozdíl od jeho značky a výrobce. Levné motorové oleje méně známého výrobce ale správné výkonnostní třídy motor nikdy závažně nepoškodí, zatímco drahé motorové oleje špatné výkonnostní skupiny mohou mít pro motor neblahé následky.

Jaká pravidla dodržovat při výměně motorového oleje?

První a nejvýznamnější pravidlo je, vždy se řídit pokyny výrobce automobilu. Ten uvádí ;výkonnostní třídy olejů přímo vhodných pro Váš motor. Proto vždy a v každém případě vybírejte motorové oleje podle typu vozidla.

Důležité je také vědět, jaký motorový olej byl v daném motoru používán před výměnou. Nikdy by se totiž nemělo přecházet z méně kvalitního oleje na kvalitnější. Mohlo by to ohrozit funkčnost motoru z důvodu uvolnění usazenin, které mohou ucpat mazací kanálky motoru. V případě, že chcete snížit spotřebu oleje, můžete zvolit motorový olej horší kvality. Běžně se však používá olej se stejnou výkonnostní třídou a stejných parametrů, jaký se používal dosud. Značka zde roli příliš nehraje.

Výběr motorového oleje

Jak bylo uvedeno výše, vždy dbejte na pokyny udávané výrobcem Vašeho vozu. Budete-li dodržovat udávanou výkonnostní třídu, můžete zvolit motorový olej značky a ceny dle Vašeho uvážení. Značka může mít na kvalitu oleje samozřejmě vliv, není ale v tomto případě to nejdůležitější. V našem e-shopu můžete vybírat kvalitní motorové oleje Total, Repsol a dalších značek a to za opravdu bezkonkurenční ceny. V případě, že potřebujete poradit s výběrem správného motorového oleje pro Váš vůz, neváhejte nás kontaktovat.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies