Pár kroků k nastartování auta přes kabely

08.02.2017Všechny novinky

Ten pocit, když přijdete k autu a nic se neděje. Nebo už se slavnostně doškrábete přes vrstvy sněhu a ledu dovnitř, ale auto nastartovat nejde. V zimě vcelku běžná praxe, obzvlášť u starších vozů. V takových případech vás vysvobodí buďto zázrak z nebe nebo startovací kabely a ochotný člověk s nastartovaným autem.

Nemusí to být však pouze zima, kdo baterii vybije natolik, že nebudete mít šanci nastartovat. Zrovna nedávno se mi přihodila nemilá věc. V hlubokém zamyšlení (jinak si to snad nejde vysvětlit) jsem nechala svítit světla přes celou noc. Ráno můj muž došel bezstarostně k autu, načež následovala otázka typu "tys s tím včera něco dělala?". Polilo mě horko, když mi sdělil, že byla světla přes celou noc zapnutá. Baterie byla samozřejmě vybitá, na to člověk nepotřebuje ani zařízení k měření kapacity akumulátoru.

Jak tedy postupovat

Pozor, postup je nutné přesně dodržovat, jinak hrozí nebezpečí úrazu. Obstarejte si neporušené startovací kabely a vozidlo o podobném výkonu a s baterií, která bude mít zhruba stejné napětí. V praxi to znamená, že offroad malým Fiatem nenastartujete.

V manuálu každého vozu jistě najdete i podrobný postup dobíjení autobaterie či startování přes kabely. Pojďme si představit postup, který je samotnými automobilkami schválený.

  1. Červený kabel je třeba připojit na kladný pól (+) vybité baterie. Poté na kladný pól nabitého vozu.
  2. Černý nebo modrý kabel připojte na záporný pól (-) nabité baterie a druhý konec na dobře ukostřené místo v motoru. Například na kovový díl, připojený k bloku motoru.
  3. Stujte tak, aby se vozy nedotýkaly a kabely se nezachytily do částí vozu. Motory aut jsou vypnuté. Pozor i na dotek svorek.
  4. Můžete nastartovat auto s nabitou baterií. Nechte chvilku běžet a poté zkuste nastartovat i auto druhé. Pokud nebyl pokus úspěšný, nechte to takto a po chvilce to zkuste znovu.
  5. Po úspěšné akci přichází na řadu odpojení kabelů. To je třeba provádět přesně v opačném pořadí, než při zapojení.
  6. S autem je nyní nutné aspoň půl hodiny jezdit, aby se baterie dostatečně dobila.

A jak předcházet vybítí baterie a poskytnout jí správnou péči? To se dozvíte v tomto příspěvku.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies