Jak se dostat do zamrzlého auta?

25.01.2017Všechny novinky

Možná trochu bizarní otázka, když letošní prosincové počasí připomíná spíše jaro, nicméně prevence je vždy lepší než řešení nepříjemných následků. Obecně se v tomto ohledu dá říci, že štěstí bude přát pouze připraveným, bez chemických či mechanických pomocníků se pravděpodobně neobejdete.

Pomineme nyní šťastlivce, kteří mají auta vybavena nezávislým topením či dálkovým startem a zaměříme se na většinu běžných uživatelů dopravních prostředků.

V první řadě je důležité si říci, co nedělat

  • Polévat skla horkou vodou. A to z jednoho prostého důvodu, sklo nemusí vydržet teplotní šok a může Vám prasknout. Navíc horká voda se rychleji odpařuje a skla tak opět zamrznou v mnohem kratším časovém intervalu.
  • Používat na rozmrazení čelního skla ostřikovač. Kapaliny do ostřikovačů nejsou pro tyto účely určeny, navíc bude téměř 100% jisté, že jsou přimrzlé stěrače. Spuštěním ostřikovačů a zároveň logicky i stěračů může dojít ke spálení motorku, ohnutí držáků nebo minimálně odtržení gumiček od stěračů.
  • Nenechávejte si odmrazovací prostředky uvnitř v autě. Tam Vám v případě zamrznutí nebudou moc platné.
  • Při ošetření gumových těsnění dveří prostředky na silikonové bázi dejte pozor, aby se Vám nedostaly na lakované části karoserie. V případě nutnosti opravy laku v budoucnu tato místa nepůjdou odmastit a tím pádem i lakovat.

Nyní se dostáváme k zásadním bodům

  • Pokud máte starší automobil bez centrálního zamykání, je nejprve nutné použít rozmrazovač zámků. Důležité je chvíli počkat, než přípravek začne působit.
  • V případě přimrznutí gumového těsnění dveří leckdy pomůže opřít se opakovaně do rámu na místě styku s karoserií. Ideální je opět prevence, například tímto přípravkem. Dejte taky pozor na přílišnou sílu při otevírání přimrzlých dveří, abyste si nepoškodili kliky či těsnění samotné. Majitelé hatchbacků a kombi mohou zkusit nejprve kufr, ten většinou povolí jako první.
  • Na čelní a ostatní skla jsou speciální přípravky. Aplikace tohoto prostředku působí i preventivně.
  • Když už se do auta dostanete, snažte se dýchat pouze nosem, vydechované vodní páry mohou na vychladlém okně namrzat i zevnitř.
  • K odstranění zbytků sněhu a ledu na sklech použijte vhodnou škrabku a smetáček, ideální je kombinace obou, případně škrabku vybavenou rukavicí. Nikdy pomocí škrabky neodstraňujte námrazu z laku vozidla, mohlo by dojít k jeho poškození.

A nezapomeňte je zákonná povinnost očistit auto před odjezdem od sněhu, zejména čelní okno a boční skla. Řidiči kamionů to mají ještě zpestřené povinností odstranit nánosy sněhu a ledu z přívěsů a návěsů. Veškeré náčiní a zimní výbavu najdete v našem e-shopu www.truckmall.cz.

Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všeNepovolovat cookies